Fnöske.

Fnöske är ett läderaktigt, lättantändligt material framställt från en ticka. Den vanligast användna arten är Fomes fomentarius, i folkmun oftast kallad fnöskticka eller glödticka. Fnöske brinner normalt inte och alltså är uttrycket "Det brinner som fnöske" felaktigt. I stället glöder fnöske mycket bra och det är därför man använder det för att "fånga upp" gnistorna när man t.ex. slår eld med flinta och stål.

För att göra fnöske bryter man bort fnösktickan från stammen den växer på - oftast en gammal halvdöd björk. Sedan tar man en vass kniv och skär bort det hårda, ljusa skalet på ovansidan av svampen. Precis innan för det finns ett ljusbrunt, läderartat lager och det är av detta man gör fnöske. Man skivar det så tunt man kan och kokar sedan skivorna i vatten och pottaska eller nu för tiden vatten och kaliumnitrat vilket ger bättre effekt. Sedan bultar man skivorna så att de blir som stora tunna "cornflakes". När de sedan har torkat helt är de färdiga att användas och liknar närmast bitar av sämskskinn.


(Källa: Wikipedia)

Kommentarer
Postat av: Calle

och torrt blir det! som mitt skägg ungefär.

2007-11-17 @ 08:57:36
Postat av: Pyroman-Pelle

Denna nyfunna kunskap kommer att revolutionera mitt liv.

Tack!

Postat av: Elin

Svar på kommentar: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=506&a=383001

Det var en krönika ja, men hon var praktikant så det finns nog inte så många fler av henne. Egentligen är jag nog tacksam för det..
Jag har slutat läsa metros krönikor. Det blev för jobbigt att varje dag drabbas av onödig ilska över dumma människor. Bättre att låtsas om att de inte finns, men ibland går det ju inte! Senast jag läste en metrokrönika var iof för någon vecka sedan då någon sliskig höger-gubbe hyllade Dubai och tyckte att vi skulle skita i humana arbetsförhållanden och skälig lön för hantverkare och byggnadsarbetare för att Sverige skulle bli ett Dubai #2.

2007-11-17 @ 13:03:33
URL: http://elonschmelon.blogspot.com
Postat av: Elin

Du har bytt titel på din blogg! :o

2007-11-17 @ 13:04:42
URL: http://elonschmelon.blogspot.com
Postat av: Johan

Fan vad trött jag blir. Allvarligt.

2007-11-17 @ 14:49:06
Postat av: Johanna

tänkte du såhär "fan vilket torrt inlägg jag kommer skriva idag, jag är inte på humör. jag kan lika gärna skriva om fnöske"

tänkte du så? ha? ha?

:)

2007-11-19 @ 18:04:23
URL: http://lillaj.blogspot.com
Postat av: Magnus

Just så tänkte jag!

2007-11-19 @ 20:56:35
URL: http://nejnejnej.blogg.se
Postat av: Janna

Mycket informativt. Heja Wickan!

Postat av: Mikalanne

Had to leave my mark, Nice site! Rugzar

2010-05-11 @ 09:50:20
URL: http://mikalanne.3steps.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback